18 d’octubre 2009

La monarquia Romana

L'any 753 Rómul y Rem van decidir fundar una nova ciutat al turó Palati, a molt poca distancia del mar, de tal manera que pogués rebre a traves del riu les mercaderies necessaries i a la vegada estigues prou allunyada per resguardar-se de l'atac els pirates.

Els dos germans van dissenyar els limits de la ciutat que van anomenar Roma i van obrir una fossa que l'envoltava però per una poicabaralla Romul va matar el seu germà i va quedar com a unic rei de la nova ciutat.

Amb motiu d'una festa van convidar el poble vei dels sabins i van segrestar les seves dones provocant la primera baralla seria entre sabins i romans, van ser les dones que finalment van posar pau entre pares i marits i els dos pobles van quedar annexionats.

Posteriorment en l'any 715 a.C., fundador de Roma va desapareixer de manera misteriorsa, aquesta desaparició va fer que els romans els consideressin i l'adoressin com un deu .

El va substitutir Numa Pompili un rei d'orgien sabi, que era famos per la seva saviesa. Durant el seu regnat es van dictar les primeres lleis que van governar els romans i a més va dornar forma definitiva a la religió.

El terrcer rei va ser Tuli Hostili, d'inspiració guerrera, qui va atacar els albans i els va vencer per complet despres d'una llarga guerra despres de la qual Alba Longa va quedar subordinada als romans

La guerra es va definir per l'enfrontametn de tres germans els Horacis que van combatre en el camp roma i tre Curiecis que ho van fer pel bandol albà

En el primer encontre van morir dos Horacis i els tres Curiacius van resultar ferits, llavors edarrer horaci va simular qtr l rfchoque murieron dos Horacios y fueron heridos los tres Curiacios. El darrer horaci va simular que fugia i va aconseguir matar els tres germans que ferits no el podien perseguir.

Va ocupar el tron Anc Marci , que també era d'origen sabi i que va manar conastruir el port d'Ostia

El seguent rei va ser Tarquini l'Antic, nascut a Taruqinia ciutat d'Etruria, ell va introduir a Roma els costums estruscs i es va preocupar de l'embrelliment de Romae va ordenar la construcció d'un temple dedicat a Jupiter, al qual van dir el Capitoli perque quan estaven excavant els ciments de l'edific,i es va trobar un cap, (caput) que segons els augurs indicava que Roma arribaria a ser la capital del mon Durant el seu regnart es van construir també el Circ, el foro i la cloaca Maxima.

A Tarquini l'antic el va sducceir el seu gendre Servi Tuli , que era fill d'una esclava i havia estat criaat al palau de Tarquini. Ell va incorporat els districtes etruscs a l'aliança romana i va dividir la societat en classes segons la fortuna. Va envoltar la ciutat amb una fortificació i va crear registres pels ciutadans. Per aquest fet que perjudicava a les antigues families va morir victima d'una conspiració.

L'ultim rei va ser Tarquini el Superb que va abandonar el cami del seu predecessor i volia governar amb poders absoluts.

Per conquerir les colonies gregues del Sud va organitzar una campanya sense exit.

El final de la monarquia es va produir per culpa del seu fill Sext que abusant dde l'hospitalitat del seu parent Tarquini Colati va violar la seva esposa Lucrecia que es va matar de desesperació. La monarquia va quedar abolida El rei vaser substituit pels consuls i es va instituir la republica.