15 d’octubre 2007

Agora Grega

L'agora de les ciutats gregues

L'agora era el lloc on esl grecs solien reunir-se a tot hora , especialment a migdia per parlar dsels assumptes de la ciutat i per fer les compres quotidianes. Aquesta activitat era tn important que l'expressió que en grec clàssic designava el migdia vol dir exactament "l'hora de la plaça plena"

Anar a l'agora

Cada un de vosaltres te el costum d'anar sovint l'un a cal perfumista, l'altre a cal barber, l'altre a cal sabater, l'altre on el porta l'atzar; la majoria sol anar a les cases dels qui estan establerts a prop de l'àgora i molt pocs a casa dels qui n'estan més apartats"

Lisias, 24, 20 ,

L'agora de la ciutat grega d'Emporion

L'àgora:
"Els grecs construeixen les places públiques quadrades, amb porxos espaiosos i duplicats: les adornen amb moltes columnes i amb arquitraous de pedra o de marbre i hi fan galeries porticades al pis superior."

Vitruvi 1, 1,

A l'àgora d'Emporion hi havia una gran zona porticada i no hi devien faltar estàtues de divinitats i de magistrats. L'àgora era el lloc on els emporitans es relacionaven amb els seus veïns i amb els forasters que solien desembarcar en el seu port acollidor. Ho devien fer d'una manera semblant LA que ens descriu Lísias pel que fa al'agora d'Atenes

De segur que també les emporitanes hi devien fer el mateix que els homes, ja que el costum atenés que les dones de les classes benestants romanguessinn recloses a casa no es devia complir a Emporion per la seva condició de ciutat mercat. De bonmatí les noies devien sortir de casa a buscar aigua a la cisterna o al pou públics que hi havia prop del'àgora, a comprar el que calia per a fer els apats de cada dia ( i no com a Atenes on els homes eren els que feien aquesta tasca) i a fer petar la xerrada amb les amigues a la font o a qualsevol lloc molt concorregut.

En un costat de la'àgora hi havia el mercat o stoa, uns porxos formats per dues filerades de dotze columnes cadascuna i per nou àmbits rectangulars on s'estatjaven entitats comercials importants. L'àgora i l'stoa d'Emporion no erne gaire lluny del port.