15 d’octubre 2007

Estructura de la ciutat grega

Vitruvi va recollir, en la seva obra, un seguit de principis que havien estat respectats cada vegada que s'havia de dissnyar l'assentament d'una nova ciutat. Els grecs quan fundaren Emporion i el romans quan construiren moltes ciutats de la península ibèrica, van seguir el model del lloc d'on procedien. Aquestes experiències les va sintetitzar Vitruvi en el seu tractat De Architectura

El traçat dels carrers

Normes per a construir una ciutat

"La construcció de les muralles es regirà pels principis següents: en primer lloc s'escollirà un indret ben sa . Cal que aquest lloc sigui elevat i que estigui protegit de les boires i de les glaçades, i no orientat cap als vents càlids ni cap els vens del nord, sinó cap a les zones templades: finalment cal evitar la proximitat de les zones pantanoses...

Un cop fetes les muralles, cal fer dins el recinte la distribució dels solars i de les places i marcar la direcció dels carrers segons els punts cardinals. Serà una bona disposició si els vents no coincideixen amb la direcció dels carrers. Car, si els vents són freds, molesten; si són càlids, desequilibren; si són humids, perjudiquen la salut"

Vitruvi 1,4; 6,1,

El model hipodàmic de la ciutat d'Emporion:

La disposició urbanística de la neàpolis d'Emporion, la única ciutat grega de la península ibèrica que ha estat excavada, segueix l'anomenat disseny hipodàmic, segons el qual cal que els carrers siguin paral·lels de nord a sud i que es creuin perpendicularment amb els que van d'est a oest, formant una quadrícula geomètrica com la d'un tauler d'un joc d'escacs.

Hipodam de Milet

"Hipòdam, fill d'Eurifront, ciutatdà de Milet, que va inventar el traçat gepomètric de les ciutats, va projectar el Pireu"

L'adjectiu hipodámic deriva del nom de l'arquitecte grec Hipòdam de Milet, que al 443 aC. a petició de Pèricles, va dissenyar la colònia de Túrios situada al sud d'Itàlia i va projectar la urbanització del Pireu, port d'Atenes. Sense dubte havia après aquest sistema dels seus compatriotes milesis, que ja feia temps que el feien servir. A l'Atenes de Pèricles, aquestes idees urbanistiques devien significar un canvi revolucionari, ja que fins llavors el traçat dels carrers depenia gairebé exclussivament de l'atzar.

1 comentari:

El follet de la son ha dit...

Perdoneu que comenti, però que la ciutat d'Emporion segueix el pla hipodàmic em sembla que no és veritat. El que segueix el pla hipodàmic és la ciutat d'Emporiae, la ciutat romana d'Empúries, però no la grega.