15 d’octubre 2007

Les torres d'aigua

L'aqueducte arribava a una torre d'aigua situada a la part alta de la ciutat, a traves de la qual en feien la districució a tota l'Urbs

Com era una torre d'aigua

" Quan l'aqueducte arribi ales muralles, es construeix una torre, i al costat de la torre, un receptacle triple per a rebre-hi l'aigua. A la torre es col·loquen tres canonades que distribueixen de manera uniforme l'aigua en els tres receptacles comunicats de manera que quan els dos dels extrems estan plens, l'aigua cau en el del mig. Així en el del mig, es connecten les conduccions que van a les basses i a les fonts, del segon surten les que van als banys públics...; les que van a les cases privades surten del tercer, per tal d'evitar que en manqui per els usos públics ; ... la raó per la que he fet aquesta divisió rau en el fet que aquells que privadament condueixen l'aigua a casa seva, contribueixin amb un impost, al manteniment de l'aqueducte, a través dels recaptadors d'impostos.

Vitruvi 8, 6, 1-2

La puresa de l'aigua era assegurada mitjançant la instal·lació de filtres en forma de reixa al'arribada de l'aqueducte, despres encara hi havia n diposit de decantació per a facilitar la deposicio de potencials d'impureses.

Un sistemea de comportes i d'aixetes permetia d'interrompre el cabal d'aigua, sempre que calia, i així podien buidar les cisternes i el llot que s'hi acumulava.

Per transportar l'aigua des dels diposits o des de les torres d'aigua a les diferents destinacions, utilitzaven canonades de diferent diàmetre i de diferent material. Les canonades més comunes eren fetes de plom, perquè aquest material és molt maleable i s'adapta a qualsevol forma però, com que eren molt cares, de vegades eren substituïdes per altres de terrissa.