15 d’octubre 2007

Edificis del forum

Els temples
Els romans sempre edificaven els seus temples com a centre dels seus santuaris o en llocs centrals del fòrum, L'estructura dels temples romans té el seu origen en els temples grecs i etruscs.
Els temples romans tenien dues parts:
- El vestíbul, que estava voltat de columnes a les quals els romans van afegir una segona fila
- La cel•la, que era realment el lloc de culte, era un lloc tancat i voltat d'un mur i aquest quedava adosat a la paret. Més endavant van afegir a la part del darrere del temple un peristil.
La cel•la és més reduïda que en els temples grecs i el seu entorn s'afegeixen fileres de columnes, una adossada al mur i un altre exterior.

La Cúria
És un edifici quadrat a exemple de les sales dels palaus, allà es reuneix el senat de cada localitat.

Les Botigues (tabernae)
Sota els porxos del foro es situaven les botigues i a vegades fins i tot un mercat.

La Basílica
Edifici de caràcter polític inicialment la seva funció era judicial però després va derivar en sala de reunions de tot tipus servirà de model a les sales dels grans palaus imperials.
El plànol de la basílica, molt senzill, servirà també per estances privades i per la basílica cristiana. L'èxit d'aquesta estructura es deu a l'adaptació de l'edifici a les noves funcions.
La basílica és un local tancat, estructurat entorn d'una columnata que o bé l'envolta o bé es distribueix en fileres paral•leles (dues o més). És reserva un lloc privilegiat pel magistrat o el tribunal i aquest lloc pot destacar-se col•locant-lo sota d'un absis, al costat oposat de l'entrada. Aquest lloc de privilegi pot enriquir-se multiplicant el nombre de naus o bé d'absis.
En l'arquitectura de la basílica destacarà sobretot el sostre generalment de doble vessant on la nau central té més alçada per posar-hi finestres, poques vegades són de volta.