15 d’octubre 2007

L'amfiteatre

L’amfiteatre és una construcció oval que recorda la unió de dos teatres pel diametre de l’orquestra, on s’oferien tres tipus d’espectacle: els combats de gladiadors, lluites de feres i combats navals.
Consta de les parts següents:

1. El soterrani: El constitueixen les construccions que es troben sota l’arena i que serveixen per a guardar els decorats, les gàbies de les feres, ertc. Està cobert per un empostissat de fusta de manera que queda amagat a la vista del públic.
2. l’arena: És l’espai on feien els espectacles. Al seu voltant hi ha una reixa metal•lica per a protegir al públic de l’escomesa de les feres.
3. La càvea: És la graderia, construïda generalment mitjançant un sistema de galeries amb volta que comunicaven amb uns passadissos interiors que utilitzaven com a aixopluc o passeig.


Comença a uns 4 m. de l’arena sobre la plataforma, o pòdium. Està dividida generalment en tres sectors, separats entre si per passadissos i per un petit mur. A cada un dels sectors s’hi accedeix a través d’unes escales que desemboquen a l’interior de l’amfiteatre per unes portes amples, o vomitoria.


A l’amfiteatre Flavi, que tenia unes dimensions de 188x156 m., existien set grades sobre el mateix pòdium destinades a allotjar els personatges importants. L’emperador s’asseia en una llotja que coincidia amb un extrem de l’eix petit de l’arena. Cada espectador tenia una espècie d’entrada de pedra on figurava el número de la porta d’accés, el sector i el graó en concret.
En cas de necessitat es podia estendre un gran tendal per evitar el sol.


El Colosseu tenia una capacitat d’uns 45.000 espectadors, el de Mèrida (126 x 102 m.) de 15.000 i el d’Itàlica (160 x 137 m.) de 25.000