09 d’octubre 2007

Deus de Roma

Com les families patricies l'estat Roma te tambe els seus deus Lars Romul i Rem, i també els seus Penats Penates publici que vetllen per l'aprovisionament de la ciutat.

1 Les divinitats especialitzades

Les principals diviniTats a la Roma preimitiva eren els numina, voluntats divines que era necessari fer favorables en qualsevol circumstancia de la existencia.

Per les diferents operadcionxs agricoles els pagesos tenien Sterculinus (que abonala terra) Vervactor (primera arada) Redarator (segona arada) Sator (el sembrador) occator (restrellador)

Per no equivocar-se en les invocacions els sacerdots redactaven llistes de numina els indigamenta., aquesta deus no eren representarts en forma humana i el seu culte es remunta a l'epoca prehistorica.

2 Les triades

Alguns d'aquests numina van cobrasr mes importancia perque presidien tota una activitat aixi saturn pñresidia la sembra, Jano la llum Martt la vegetacio i mes tard Jupiter el cel i els fenomens atm osferics, a vegades eren representat per simbols.

Els primers tres deus agrupa s en una triada van ser Jupite Mart i Jano protectors de la Nacio, despres Jano va ser substituittpr Quirinus identificat mes tard amb Romul, la importancia d'aquesta triada ve donaaada pel nom dels tres famens principals.

Durant l'epoca etrusca es va implantar a Roma la triada vlassica adorada al Capitoli Jupitur, Juno i Minerva. a ells va ser onstruit el primer temple de la ciutata de Roma el temple de Jupìter Capitoli que van construir els etruscs,

3 Principals deus nacionals

Els deus originaris de Roma s'anomenen indigetes i els importats posteriorment novensides.

CARMENTA ............................deessa de les fonts, despres dela predicció
CERES ..................................... deessa dels fruits de la terra
FAUNUS ................................. deu dels ramats
FLORA .................................... deessa de les flors
JANO ..................................... deu de la llum, obre les portes (ianua) el seu temple esta a la entrada del forum i es mante obert en temps de guerra
JUNO ....................................... deessa de l'esposa
JUPPITER ...............................deu del cel i del tro, el que es pren com a tesrtimoni enels juraments
LIBER .......................................deu de la vinya
MARS .......................................deu de la vegetacio i despres dela guerra
MINERVA ............................. .deessa de la intel·ligencia
PALES ......................................deu, despres deessa de les pastures i dels pastors
POMONA .............................. .deessa de les fruites i dels arbres
QUIRINUS ..............................confos amb mart i despre amb Romul
SATURNUS ............................deu de la sembra i dels cultius
TELLUS O TERRA MATER deessa de la terra i de les collites
VERTUMNUS ........................deu de les estacions (vertere) canviar i del comerç
VESTA ......................................deessa de la llar
VULCANUS ............................deu del foc.

A diferència dels grecs els romans no tenen una imaginació fabuladora capaç de crear històries i aventures dels seus deus no tenen ni cosmogònies, ni mitologia ni teologia pròpies.

A partir del segle VI amb l'arribada dels etruscs es produeix una assimilació de les divinitats romanes amb els deus grecs assimilació que anirà creient durant la república

Es el caràcter mateix de la raça itàlica, raça de camperols i de soldats, el que es revela en la multitud dels deus llatins.

F.Guirard

Els deus a l'època clàssica: Acollidors dels deus estrangers i disposats a trobar els punts comuns amb els seus, els romans han assimilat la majoria de les divinitats gregues.

Es suposa que els etruscs han estat els intermediaris d'algunes d'aquestes importacions les analogies que les han permeses però no han estat arbitràries ja que grecs i romans tenien un mateix passat i.e.

Entre el segle VI i el III a C. es crea l'Olimp Greco romà amb 12 deus principals.

Apol·lo arribat d'Italia del sud a finals del segle V es l'únic que ha conservat la seva pesonalitat hel·lenica, poerque els romans no tenien cap deu semblant.

Deus Romans
Força i idees representades
simbols

JUPITER
JUNO
MINERVA
APOLO
DIANA
MERCURIO
VULCANO
VESTA
MARTE
VENUS
CERES
NEPTUNO

cel, omnipotent
cel i matrtimoni
intel·ligencia
sol i arts
Lluna, caça i fertilitat
comerç i eloquencia
foc
llar
Guerra
amor i bellesa
Terra i fecunditat
Mar
aguila, ceptre, llamp
pao real, magrana
oliba, egida, olivera
arc, lira
mitja lluna , arc, cervola
ales, caduceu
martell i enclusa
flama
carc, armes
colom
gavilla, falç
trident, cavall

El romans i els deus orientals

Des de l'època de les guerres púniques, els romans van ser atrets per cultes orientals, les erimonies misteriques i els que prometen una vida eterna als seus fidels.

El 204 acullen solemnement la Pedra Negera simbol de Cibeles enviada de Pesinunte pel rei de Pergam davant la petició del senat.
Estan en camnvi prohibidels les manifestacions que per natura pertorben l'ordre es prohibeix el culte cruent d'Atios l'amant de Cibeles.
El 186 una repressió ferotge acaba amb els misteris de Dionis - Baco (Bacanals) a causa dels escandols que propiciaven.

A lèepoca de l'imperi els cultes d'Isis, Serapis i Cibeles s'implanten cada vagada mes en detriment dels deus i dels cultes romans tradicionals. August s¡esforça en aturar l'avanç d'aquests cultes però l'emperador Claudi haurà de reconeixer oficialment els cultes de Atis i Cibeles que fins llavors havien estat prohibits.

Al segle II entrara a tot l'imperi el culte deMitra deu persa del cel de la Terra i dels morts, aquest deu s'oposarà frotalment al cristianisme, amb el qual comparteiux alguns rituals com el baptisme.

La deificació de l'emperador: Imitsant les practique sorientals els provincials i els romans també divinitzaran a la deeesa Roma i a August encara en vida. A Roma només es reverencia el geni d'August pero despres dela seva mport un decret senatorial l'eleva al rang de deu, el divus Augustus es l'apoteosi.
Els successors d'August no son deificats fins a la seva mort però alguns dels pitjors emperadors com Caligula o Domicia es van fer adorar en vida.