15 d’octubre 2007

Els mesos de l'any romà

Originariament,el calendari primitiu de Roma es dividia solament en 10 mesos. Fou Numa Pompili, el segon rei de Roma (715-675 a.C.), qui va adaptar el calendari a l’any solar i li va agregar els dos mesos restants.

Gener: Aquest fou el primer mes sumat. El seu nom antic era Ianuro, que era el protector de les portes i entrades. A aquesta divinitat se la representava amb una vara i una clau.
Febrer: Incorporat en segon lloc per Numa Pompili, el va dedicar a Plutó o Februo, per a que aquest aplaqués les seves ires.
Març: prové de Mart, déu de la guerra, perquè en aques mes s’iniciaven les campanyes bèl•liques.
Abril: procedeix del terme grec afros, que significa espuma, de la que va sorgir Venus. Es va dedicar a la fertilitat.

Maig: És un homenatge als anciants o protectors del poble, ja que deriva de la paraula llatina majorum, que significa majors. Altres atribueixen el seu nom a la dea Maia, esposa de Vulcà.
Juny: Representat com un segador de blat, suposa un homenatge als joves, ja que prové del terme llatí junior.
Juliol: Julio Cèsar lli dona el seu nom, ja que ell va néixer aquest mes. Degut que era l’època en que es portava a fi la recol•lecció de blat, es repres
entava amb un segador practicant aquesta feina agrícola.
Agost: Rendeix homenatge a l’emperador August. Inicialment constava de 30 dies i s’anomenava Sextilis; Numa Pomplili li va treure un dia i Juli Cèsar li va suma 2 més.
Setembre: com al principi ocupava el lloc seté (septem e
n llatí), va conservar la seva originaria denominació encara que era el nové. Diferents escenes de vendimia representen aquest mes, dedicat al déu Vulcà.
Octubre: en aquest cas, ha conservat també el seu nom original de l’època de Ròmul, del terme llatí October: vuité. Tant la vendimia com la se
mbra, feines de l’època que marca, servien per simbolitzar-lo.
Novembre: mentres que la seva denominació ha pe
rdurat des que ocupava el nové lloc (november), els seus dies sofriren canvis fins arrivar August, qui el deixa en 31.
Desembre: encara que esta en últim lloc, seg
ueix coneixent-se per la posició desena originaria.