15 d’octubre 2007

El forum de les ciutats romanes

El forum de les ciutats romanes
El forum era una gran plaça rectangular oberta i rodejada per un portic amb columnes, on hi havia les esdificis públics mes importants de la ciutat, com la curia, una gran sala rectangular on se celebraven les reunions del senat loc, ila basílica edificviq ue solia tenir tres naus separades per columne, en el qual tenien lloc els processos públics els negocis i les transaccions comercials.
Ubicacio dela basílica
" Cal que les basíliques siguin edificades tocant a les places públiques, en els indrets més assolellats, perquè al'hivern s'hi puguin reunir els homes de negoci sense patir les inclemències del temps."
Vitruvi 5,1, 4,
També al forum hi soli ahaver un temple dedicat ala triada capitolina, formada per Jupiter, Juno, i Minerva i de vegades, un altre dedicat al culte imperial. Davant del temple hi havia una ara per als sacrificis.
Sota les porxos del forum hi havia botigues, o tabernae, i fins i tot de vegades, un mercat on hi havia les diverses tabernae. Tanmateix a mesura que els edificis públics ocupaven el fòrum les tabernae foren desplaçades d'aquest lloc, però sempre foren situades als carrers més propers al foòrum.
En el fòrum, tal com passava a l'àgora d'una ciutat grega hom hi col·locava escultures damunt de pedestals, les quals representaven les divinitats, els emperadors i les persones il·lustres de la ciutat. Aquestes estàtues solien ser posades sota les porxos, a la cúria o a la basílica.
Totes les ciutats romanes tenien un fòrum però algunes ciutats importants en tenien dos. Aquest es el cas de Tàrraco, on hi havia un fòrum provincial a la zona alta de la ciutat i un altre municipal, situat molt a prop del port.
El fòrum com a lloc d'esbargiment
Tal com acabem de veure l fòrum era un centre polític (curia) juridic (basilica) i religios (temple) i comercial (tabernae): però a més a més era tsmbé un lloc de diversió i esbargiment.
El forum
Els grecs construeixen les agores quadrades...En canvi ales ciutats d'Itàlia no s'ha d'emprar aquest mateix procediment perquè els nostres avantpassats ens han transmés el costum de celebrar els jocs de gladiadors al fòrum. Així doncs, la forma d'aquestes places serà oblonga, i la disposició serà adient a les exigencies dels espectacles.
Vitruvi, 5,1, 1-2
Efectivament al fòrum hi celebraven els jocs públics i tota mena d'activitats, lúdiques o jn, que tenien alguna cosa a veure amb la comunitat; els sacrificis sals déus les processons amb les imatges dels déus, els banquets públics, les artegnes que els oradors feien al poble des de la trinbuna, o pòdium, les execucions dels condemnats, etc. El fòrum era, en definitiva, l'escenari de la vida pública de la ciutat on es desenvolupava una intensa activitat des de primeres hores del matí fins al capvespre.