15 d’octubre 2007

Xarxa de Clavegueres

El sistema de sanejament de les ciutats fou resolt d’una manera senzilla però eficaç: mitjançant canalitzacions tapades amb lloses planes , que de vegades formaven part del paviment dels carrers i amb canals coberts, generalment, amb una volta de mig punt. Ambdós sistemes formaven una àmplia xarxa de clavegueres que anava per la major part de la ciutat seguint el traçat hipodàmic per tal de conduir le aigües residuals cap als camps ocap als rius més propers. Un sistema d’embornals, o forats de desguàs, practicats a cada costat de les calçades recollia les aigües de les pluges i d’altra procedència fins al clavegueram. Els edificis públics i els habitatges hi feien evacuar les aigües residuals mitjançant canonades fetes de ceràmica.

El sistema de clavegueres a Emèrita Augusta:

Les excavacions fetes a la ciutat de Mèrida han permès de reconstruir un plànol bastant complet de clavegueram d’Emèrita Augusta. En el gràfic següent podeu veure com aquesta xarxa estava integrada per catorze clavegueres que van de nord a sud i d’est a oest formant una quadrícula que coincideix amb el traçat hipodàmic dels carrers de la ciutat.
També queden restes de clavegueram a altres ciutats d’Hispània, com les de Toledo, les d’Itàlica, les de Còrdova, les de Saragossa, les de Tarraco, etc.